Vanliga Frågor

Vad är Songwrtr
Syftet med tävlingen är att lyfta Sveriges många briljanta låtskrivare och sätta strålkastarljuset på personerna bakom hitlåtens text och musik. Tävlingen kommer att genomföras på Youtube, där publiken är domare genom att rösta på den låt och låtskrivare som de gillar bäst. Tävlingen är öppen för alla musikgenrer, det enda kravet är att låten tidigare inte ska ha varit utgiven eller publicerad.

Songwrtr vill med denna tävling sätta upphovsmännen och låtskrivarna i rampljuset. Samtidigt vill de visa på den bredd och expertis som finns inom området nationellt. Redan idag är Sverige världens tredje exportör av musik, där den svenska låtskrivartraditionen varit betydelsefull. Bland de kända svenska låtskrivarna så återfinns bland andra Max Martin (Britney Spears – …Baby, One More Time), Andreas Carlsson (N’Sync – Bye Bye Bye) samt Iman Conta Hulten, (Zara Larsson – Lush Life), varav den sistnämnda varit student hos Musikmakarna, en av de mest välrenommerade låtskrivarutbildningarna i Sverige. Songwrtr vill nu föra den svenska låtskrivarframgångarna vidare med den här tävlingen. I tävlingen ska de tävlande bidra med en färdigskriven låt med text och musik. Senare kommer den tävlande låtskrivaren, tillsammans med hjälp av ett erfaret team, att få ett uppdrag av en etablerad artist att spela in låten under tre dagar i en studio.

Tävlingen riktar sig till alla som med låtskrivarambitioner och vilja att skapa musik, och med start 4 juni kommer de tävlande kunna skicka in låtar som demo på https://songwrtr.se/. I mitten av november kommer en expertjury ha valt 20 finalister, vars demolåtar kommer publiceras på Youtube. De tre tävlande med flest röster på sin demo efter två veckor kommer gå vidare för att tillsammans med låtskrivare och producenter få ett uppdrag av en etablerad artist som de ska jobba mot för att spela in, producera och skapa en ny låt. Denna process kommer att visas på Youtube. Den som har fått flest röster efter en ny röstningsperiod koras därefter som vinnare för att därefter genomföra en inspelning av vinnarlåten tillsammans med en etablerad artist.

Vinnaren kommer att få vinnarlåten utgiven samt erbjuden ett förlagskontrakt och marknadsföring för låten på relevanta plattformar. Dessutom kommer låten att framföras på kommande liveevent med den framförande artisten.

En av de som välkomnar Songwrtr är Ulla Sjöström, grundarna av låtskrivarutbildningen Musikmakarna:

– Allt börjar med en bra låt – är vårt motto på Musikmakarna, säger Ulla Sjöström, grundare och rektor Musikmakarna Örnsköldsvik.


Måste jag ansluta mig till Stim?
Alla som skrivit en låt som spelats offentligt eller blivit utgiven kan gå med i Stim för att kunna få utbetalningar. Om du skrivit kontrakt med ett musikförlag, men din musik ännu inte spelats offentligt, kan du också gå med i Stim. Ansök idag!
https://www.stim.se/sv/musikskapare/ga-med-i-stim/anslutningsformular


När får jag veta om mitt bidrag har gått vidare?

31a oktober stängs anmälningsformuläret, därefter väljs det ut 20 st som går vidare till en publik röstning.

Tidigast 1 november kommer vi börja kontakta dom som har gått vidare till top 20.


Hur ansöker jag?
För att delta i Songwrtr måste du ha fyllt 18 år och skicka in upp till tre egenskrivna bidrag. Ni kan vara upp till tre upphovsmän på varje bidrag. Alla bidrag förläggs enligt ett song by song avtal av Songwrtr Publishing.
Sista dag för anmälan 31a oktober.


Kan jag byta ut ett redan inskickat bidrag eller göra ändringar på redan inskickat bidrag?
Ja, du kan ändra ända fram till 31a oktober.


Hur ändrar jag ett bidrag?
Du kan radera ett redan inskickat bidrag för att ersätta det med ett nytt.


Hur många sånger kan jag skicka in?
Max antal bidrag är tre stycken.


Vad händer när jag tar bort en sång?
Bidraget blir helt raderade och ligger ej kvar i vårt arkiv.